לבנין הצנון

לבנין הצנון הוא פרפר קטן עד בינוני ממוצא פליארקטי (אירופה, אסיה הממוזגת וצפון אפריקה). חדר לצפון אמריקה ואוסטרליה. בישראל הוא נפוץ בכל הארץ למעט המדבר הקיצוני, בכל ימות השנה. הוא הפרפר הנפוץ ביותר בקרבת האדם, בגינות נוי ובשטחי חקלאות. מוטת כנפיו עד כ- 45 מ"מ. לנקבה, בנוסף לכתמים שבחלק התחתון של הכנף הקדמית, ישנם שני כתמים עגולים גם בצד העליון של הכנף הקדמית. דומה ללבנין המעורק. בלבנין הצנון הרקע הכללי של הכנף האחורית התחתונה הוא צהבהב ואילו בלבנין מעורק הרקע הוא לבן ועורקי הכנף צבועות בירוק.
הנקבה מטילה את הביצים על הצנון, הכרוב ומיני מצליבים נוספים וכן על הרכפה והצלף. צבע הביצה לבן צהבהב.
הזחל הבוקע צבעו צהבהב ולאחר ההתנשלות צבעו הופך לירוק עם קו בהיר דקיק לאורך גבו. הוא בעל שערות לבנות קצרות מאד והוא מוסווה היטב בין עלי הפונדקאי וקשה למצאו. גודלו המירבי כ- 30 מ"מ והוא מתגלם, בד"כ על צמח הפונדקאי.
גודלו של הגולם כ- 20 מ"מ וצבעו ירוק או חום בהיר המפוספס בעדינות בצהוב. תקופת הגולם תלויה מאד במזג האוויר (משבוע בקיץ ועד לחודש בחורף).

לבנין הצנון Pieris rapae
לבנין הצנון, Pieris rapae   זכר  ©              עוז בן יהודה

לבנין הצנון Pieris rapae
לבנין הצנון,,Pieris rapae   נקבה  ©              עוז בן יהודה

לבנין הצנון Pieris rapae
לבנין הצנון,,Pieris rapae   צד תחתי  ©              עוז בן יהודה

לבנין הצנון Pieris rapae
לבנין הצנון, Pieris rapae   זחל  ©              סתיו טלל