נמר בשומרון

לפני כשנתיים וחצי (מרץ 2010) נצפה וצולם נמר בשומרון, על ידי אביעד הבר.

התצפית נדחקה ולא זכתה לתשומת לב, בין היתר בטענה שמדובר בחיה שנמלטה מגן החיות בקלקיליה ושהזיהוי אינו ודאי. כיוון שהתצפית נוספה למסד הנתונים באתר, מצאתי לנכון להתייחס לעיקרי הדברים:

זיהוי
זהו נמר. אני מניח שלו הוא היה נצפה באזור בו ידועים נמרים לא היתה כל התלבטות, אך אכן יש להקפיד בזיהוי וטוב שכך נעשה.
למיני חתולי בר אחרים המוכרים באזורנו מבנה שונה. מבלי לדון בפרטי הזיהוי, אתייחס רק לכמה מהמאפיינים השוללים שניים מהמינים האחרים שהוצעו:
יש לשים לב למבנה הגוף הכללי, לצורת הראש והצוואר, לאורך הזנב ולגודל היחסי של כפות הרגליים. אחד המאפיינים המובהקים של חתול ביצות הוא כפות קטנות למדי, ואילו קרקל מוכר בציבור בזכות זנבו הקצר.

פליט שבי
לא ברור מה מקורה של הידיעה לפיה נמלט נמר מגן החיות בקלקיליה, אם כי אכן הוחזק שם נמר באותה תקופה.
לא הזדמן לי לבקר בגן לאחרונה, אך בבדיקה שערכתי מצאתי כי בקיץ 2011 , כשנה וחצי מאוחר יותר, הפרט היחיד שהוחזק שם נצפה חי בכלובו כך שגם אם ברח – זהו לא הנמר המצולם.


תת מין
בכמה מהפרסומים ברשת מוזכר השם "נמר המדבר". השם מתייחס לתת המין P. p. nimer, המוכר ממדבר יהודה ומהנגב. לא ברור על מה מבוסס הזיהוי, אם יש התלבטות לגבי המין – בוודאי שלא ניתן להגיע לזיהוי ברמת תת מין. בכל אופן, המקום בו נצפה הנמר אינו מהווה בית גידול מתאים לנמרי מדבר והרי הפרטים הבודדים ששרדו בישראל, מוכרים מאזורים אחרים.  

לסיכום, הרי שלא ניתן לקבוע זיהוי מוחלט על בסיס צילומים מסוג זה וכאשר מדובר בתגלית חדשה הזהירות מתבקשת. יחד עם זאת, נדמה שההשערות האחרות שהועלו פחות סבירות.
על פניו הגיוני יותר שמדובר בנמר צפוני ושפרטים ממנו שרדו גם באזור השומרון ובעמק הירדן.


נמר, אזור השומרון, מרץ 2010 © אביעד הבר

לצפיה בסרטון:

תודה רבה לאביעד על המידע, על העברת הסרטון  וברכות על המציאה.