לילן

ללילן מבנה אופייני לבני המשפחה: קרום זנב מפוצל בקצהו, ואפרכסות אוזניים גדולות מאוד (כ-30 מ"מ אורכן), לא מחוברות בבסיסן. לילניים נקראים באנגלית (Skit-faced Bats), שם המתאר את החריץ המאורך המופיע לאורך החרטום, משני צדדיו. תפוצתם של מרבית המינים במשפחה מוגבלת לאפריקה. ישראל מהווה את גבול התפוצה הצפוני של המין המצוי בארץ (לילן מצרי), בה הוא נמצא שוכן בכוכים ובמערות קטנות. באפריקה, הוא שוכן גם בגזעי עצים חלולים לרבות עצי באובב. הלילן נודע בעיקר בשל יכולתו המרשימה לצוד שוכני קרקע שונים ובייחוד עקרבים.

לילן, Nycteris thebaica
לילן, Nycteris thebaica  אוזניים גדולות, לא מחוברות בבסיסן      © עזרא חדד

זהו מין קשה לאיתור בעזרת גלאי הטרודני, שכן עוצמת הקול חלשה ביותר ("עטלף לוחש"). בישראל הוא מצוי בעיקר לאורך הבקע, אוכלוסיותיו קטנות והוא נתון בסכנת הכחדה.
מידע נוסף:
Animal Diversity Web


תמונה: תפוצת הלילן ברחבי יבשת אפריקה