סיכום שנתי

wildisrael.com - PPGIS for biodiversity by wildisrael.com is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License

סוף השנה למניינם, וכמנהגנו אנו מגישים כאן תקציר המתאר את השנה שחלפה. הסקירה כתובה על פי חלוקה לנושאים הבאים: שמירת טבע, מערכת המידע, עמותת מן השדה, תצפיות ותוכניות.

עמותת מן השדה לניטור מגוון המינים

שמירת טבע
כפי שפורסם כאן, אספנו במהלך השנה האחרונה אזכורי פרסומים "משעשעים" בנושאי שמירת טבע, ותכננו לפרסם מדור חדש שכותרתו "אין שכל אין דאגות". ביקשנו מקהל הקוראים להציע נושאים הראויים לפרסום והתחלנו בעריכתם. אלא, שעיון חוזר בפרסומים העלה תהיות שמא מקומם דווקא באתר המשטרה וכי הם אינם ראויים לכותרת היתולית. לסיכום הפרסומים בנושא, בחרנו להזכיר את הבאים:
פיתוח מערכת לניטור אקוסטי של המגוון הביולוגי - אחת ממטרות העמותה היא קיום ניטור רציף של מגוון המינים, שבחלקו ניתן כיום לביצוע רק באמצעות הציבור הרחב. בעזרת משתמשים רבים, ובליווי אנשי מקצוע מתחומי המדעים והטכנולוגיה, בחנו את הדרכים בהן ניתן להשתמש בתשתיות הסלולר הקיימות לצורך ניטור אקוסטי של קבוצות חולייתנים אחדות. אומנם עטלפים נבחרו כמודל לפיתוח המערכת, אך תוצאות העבודה מעידות כי יתרונותיו של מידע ציבורי באים לידי ביטוי בעיקר בהתייחס למינים שקולותיהם נכללים בטווח הספקטרום הנשמע. העבודה הוצגה במסגרת הוועידה השנתית למדע ולסביבה, תקציר הרצאה זמין בקישור הבא. למערכת מסוג זה, אם היא אכן מופעלת בהצלחה, תוצרים העשויים להיות בעלי חשיבות רבה בתכנון פעולות ממשק, חינוך ומחקר.
טבע המדבר - החלטתי (א.) להזכיר את ספרו החדש של בני שלמון תחת הכותרת 'שמירת טבע', כיוון שהספר מתאר את המדבר בהיבטים שרק מי ששמירת הטבע טבועה בליבו, יכול לראות. ספר מרתק.

בני שלמון ספר המדבר
ספר המדבר "טבע המדבר" של בני שלמון: מרתק, מומלץ לכל אוהבי הטבע והמדבר


מינים פולשים - העיסוק החובבני והטיפול הפושע במיני בע"ח (יבשתיים) פולשים ממשיך כסדרו, אך השנה זכינו לקרוא פרסום מקצועי וראוי בנושא: "אותו טבע, וגישה כל כך שונה" / עינת בר-זיו.  דווקא ביום (23/06/16) בו פורסמה באתר זווית אותה כתבה חשובה, בחרו בהארץ לצנן את ההתלהבות ופרסמו כי "בחדרה התרחש אסון העטלפים הגדול ביותר הזכור בישראל: כ–4,000 עטלפי פירות...".  אסון העטלפים הגדול ביותר ?? נפסיק לרגע עם הסיכום השנתי ונבהיר כמה דברים.
מוכרת לי אמירתו של ב. פרנקלין לפיה "רק למי שמתאהב בעצמו לא מחכה אכזבה", ובכל זאת -  כיוון שהשקעתי זמן בהפצת סיפור חיסול עטלפי הפירות בתל אביב לפני כשש שנים, אני מודה שהתאכזבתי לגלות שהעניין נשכח לחלוטין. נראה שעורכי זווית "לוקים" מעט בהגינות ולכן כללו בכתבה המצויינת גם את תגובתו של מדען הרט"ג. על פיה, אומנם פעולות של הרג בעלי חיים מעוררות תגובות ציבוריות, אך לכאורה: זה הרע במיעוטו, הרי המטרה היא לצמצם פגיעה במיני בעלי חיים. כיוון שכותב שורות אלו לא מתיימר להיות הגון ואינו מחויב אלא לפעילים במן השדה, חשוב שהדברים הבאים יהיו ברורים לכולנו: אין לפעולות "ממשק" רבות הננקטות כיום, בוודאי שלא בנושאי עטלפים, שום ביסוס מדעי. טענות מסוג זה הן לרוב ניסיון (מוצלח) לחמוק מאחריות.

עטלף פרי מצוי  Rousettus aegyptiacus
עטלף פרי מצוי  Rousettus aegyptiacus     © איל ונונו

מדיניות ממשק מבוססת כוללת טיפול בתנאים המאפשרים התרבותם של בעלי חיים, שירותי וטרינריה ועוד, היא לא מסתכמת בגביית אגרות שנתיות מציידים והטלת קנסות (רמז). אכן, היא עשויה לכלול גם הרג של בעלי חיים אך כאשר יישומה דינאמי ומבוסס ידע הרי שמימדי ההרג מצטמצמים, ונמנעים מהשמדת אלפי עטלפים, למשל (שוב ושוב). ככלל, כאשר מחוסלת כמות גדולה של בעלי חיים באופן שיטתי, צריך לבחון היטב את מניעיהם של הגורמים המעורבים. סביר להניח שקודם לשיקול המדעי-מקצועי יתגלו רשלנות, עבריינות, מניעים אישיים, כלכליים ופוליטיים. במקרים שנבדקו במסגרת העמותה, התוקף המדעי היה האחרון בחשיבותו בשרשת השיקולים, אך הראשון ברשימת התירוצים. נאחל לעצמנו כי בשנה הבאה נקרא יותר פרסומים כדוגמת הראשון שהוזכר, אם כי נראה שעלינו להמתין שכמה עבריינים ייצאו לפנסיה.

מערכת המידע
דיווח תצפיות - במהלך השנה נערך טופס הדיווח כך שכעת הוא נוח, פשוט ומהיר יותר לשימוש: אין צורך בהתקנת יישומון (אפליקציה), פשוט גולשים לאתר ממכשיר נייד, והתצוגה מותאמת לרזולוציית המסך באופן אוטומטי. מומלץ להתחבר למערכת באמצעות המכשיר הנייד מבעוד מועד, כך שברגע דיווח הקלדת הפרטים לא תגזול זמן מיותר.

דיווח תצפיות
תמונה: דיווח תצפיות - גם בזמן חופשה

עדיין לא נרשמת כמדווח?
1. גולשים לטופס ההרשמה.
2. מקלידים שם משתמש (שמך האמיתי), כתובת, ופרטים נוספים (אתר פרטי וכיו"ב, אם יש).

ניהול נתונים - הדיווחים המתקבלים מועברים לאחת מבין 10 מפות התצפיות שבאתר, הערוכות על פי סיווגים טקסנומיים. ההקבלה בין הסיווגים הטכנים לביולוגים, מאפשרת למיין את הנתונים על פי הסיווג הטקסונומי המוסכם.

עמותת מן השדה
חזון עמותת מן השדה הוא להיות גוף חינוכי - מדעי, המוביל עשייה משותפת למען החברה והסביבה. בטבע הסובב אותנו אצורים נכסים מדעיים, חברתיים ותרבותיים. העמותה פועלת על מנת לטפחם, תוך שהיא מנצלת את הפעילות לשימור ומחקר המגוון הביולוגי. הסביבה היא המכנה המשותף הרחב ביותר לכולנו, ובחזון העמותה כלל הציבור פעיל במאמץ משותף להגן עליה. במסגרת זו נרקמים שיתופי פעולה בין אנשים וגופים, ובמן השדה מפותחות שיטות המסייעות לכך ומקדמות זאת. אנחנו מזמינים את כל מי שמעוניין לתמוך בעשייה במן השדה להצטרף אלינו כחבר בעמותה. דמי החברות, בסך 4 ש"ח לחודש (או 40 ש"ח לשנה), ניתנים לתשלום באמצעות הטופס. וועד עמותת מן השדה, במתכונתו המורחבת, יתכנס לישיבה ראשונה בעוד כשבועיים (עדיין אפשר להצטרף!).

עין חתול חברבר (Telescopus fallax)
עין חתול חברבר (Telescopus fallaxשפלת יהודה, 10/16         © משה קלוקובסקי

תצפיות
מערכת התצפיות מתעדכנת מדי יום. בין היתר, בלטו במהלך השנה הנושאים שלהלן.
תן זהוב (Canis aureus) - התן הוא בעל חיים סתגלן (אופורטוניסט) המצליח לחיות ולהתרבות באזורים מיושבים. יחסית למיני טורפים אחרים, הוא ממעט לחשוש מהאדם ובמספר אתרים במרכז הארץ (בהם פארק הירקון) ניתן לצפות בהם מקרוב. למרות שעבור חלקנו הוא מהווה מטרד ומזיק, הרי שסקירת ספרות קצרה מלמדת כי נושא ממשק התנים דורש בחינה מחודשת. בשל השונות הרבה בין אוכלוסיות יש להתאים את שיטת הממשק לכל אוכלוסיה באופן ספציפי. בנוסף, המבנה החברתי של התנים, השונות בין אוכלוסיות, דפוסי התקשורת הקולית ועוד, הם נושאים מרתקים למחקר ובוודאי טמונות בהם תגליות רבות.

תן זהוב (Canis aureus)
תן זהוב (Canis aureus). אזור לטרון, 22/01/2016          © נדב כנען

זאב מצוי (Canis lupus) - מבין תצפיות הזאבים, בולט דיווח מצולם מאזור אילת: נועם גיבעון צפה בשני זאבים נעים אחד אחרי השני, המלווים בכלב מבוית אשר דלק אחרי הפרט הראשון. בתצלום המצורף נראה הפרט המוביל, המציג כמה מסימני הזיהוי החשובים של הזאב ובהם גודל וצורת כתם הלחי הלבן, והזנב הארוך הנמשך אל מעבר למפרק העקב.

זאב מצוי, Canis lupus
זאב מצוי, Canis lupus. אזור אילת, 28/11/2016         © נועם גיבעון

עטלפים - במהלך השנה האחרונה נעזרנו בגלאים מתקדמים, על מנת לערוך הקלטות שיאפשרו לבחון ולאמת זיהויים לאחר התצפית. תצפיות מעניינות ביותר החלו להירשם, אך רבות נותרו ללא זיהוי מוסכם. בכל זאת, מספר מיני העטלפים הידועים לנו באזור מרכז הארץ הוא גדול כעת כ-X3 ממה שהיה ידוע לפני כשנה. רוב המינים מוגדרים כנתונים בסכנת הכחדה בארץ. המידע שנאסף השנה כולל מיקומים של אתרי משכן, וככזה הוא משמעותי על מנת לשמור ולהגן על מיני עטלפים נדירים.

זיהוי עטלף
תמונה: זיהוי עטלף על פי קריאות


תמונה: זיהוי עטלף על פי קריאות (בסביבות יישוב בעמק החולה)

זיהוי עטלף חרקים
זיהוי עטלף:  הוקלט באזור השפלה, 22/06/2016.    ©מן השדה

זוחלים
לפני כחודש וחצי התקיים בירושלים אירוע השקת ספרו של פרופ' יהודה ורנר: Reptile Life in the Land of Israel.
בכל הנוגע למידע מדעי בנושאי זוחלים, הרי שעד היום היה עלינו להיעזר בעיקר בספרות שמקורה בחו"ל והנה, כעת ברשותנו ספר המוקדש לזוחלי הארץ: יסודי ומקיף יותר מכל מקור אחר. הספר ניתן לרכישה באתר ההוצאה: Reptile Life in the Land of Israel. תודה לצוות ספריית הרמן על ההזמנה, האירוח וההסברים.

תצפיות זוחלים רבות נקלטות במערכת. כיוון שרובם המוחלט של המינים ניתן לזיהוי באמצעות תמונות ברמה סבירה, ובהיותם שכיחים גם בסביבות מיושבות ובצפיפות גבוהה, לקבוצה זו חשיבות מיוחדת עבור מערכות מידע המשלבות נתונים שנאספו באופן שלא במסגרת מחקר סדור. מבין הזוחלים, נזכיר כאן כמה מן הנושאים הבולטים שעסקנו בהם השנה:
שפיפון (Pseudocerastes persicus) - התחזק השנה הרושם שתפוצתו של נחש זה הופכת למקוטעת. כבר שנים רבות לא ידועות תצפיות מאזורים בהם נצפה בעבר (מרכז – צפון הנגב), ונראה כי האוכלוסייה הצפון מערבית מבודדת. מצורפים שני תצלומים של פרטים מאוכלוסיה זו, משתי תצפיות שונות שנערכו במהלך הקיץ: הראשון של רני שטורם, השני של רעי סגלי. המין אינו מוגדר כנתון בסכנת הכחדה.

שפיפון  Pseudocerastes persicus
שפיפון (Pseudocerastes fieldi), צפון-מערב הנגב  © רני שטורם

שפיפון Pseudocerastes persicus
שפיפון (Pseudocerastes persicus) בצפון מערב הנגב. רעי סגלי ודרור נואה  ©rei_segali

זעמן שחור (Dolichophis Jugularis) - מין נחש שכיח למדי באזור הים תיכוני. דיווח מעניין במין זה התקבל מאלדד רזניק, אשר צפה בזעמן שחור החוצה בשחייה את אחד ממאגרי המים שבתימורים. מיני זעמנים נצפים לעתים קרובות בקרב מקורות מים, אך לעתים נדירות יותר נצפים בשחייה פעילה. כאשר מזדמנות תצפיות שכאלה, הן לרוב בנחשים אשר נראים למשך זמן קצר כאשר הם חוצים ערוץ נחל, או בסביבת שלוליות רדודות (כמובן שנחש מים, Natrix tessellata, הוא יוצא דופן מבחינה זו).

זעמן שחור (Dolichophis Jugularis)
זעמן שחור (Coluber jugularis). תימורים, 30/04/2016          Eldadreznik©

שחור ראש (Rhynchocalamus melanocephalus) - לרגל השנה האזרחית החדשה, נתברכנו בתגלית זוחלים חדשה: כפי שפורסם בדף הפייסבוק הנפלא "מדע גדול, בקטנה", הוגדר בימים אלה מין חדש של נחש: Rhynchocalamus dayanae. למעשה, מדובר באוכלוסייה הדרומית של נחשים מהמין שחור ראש (Rhynchocalamus melanocephalus), אשר פרטים ממנה נבדלים מקרוביהם הצפונים לא רק מבחינה גנטית, אלא גם בתכונות מורפולוגיות. אנו מציינים את קיומם של מאפיינים מורפולוגיים, כיוון שמשמעות הדבר היא שייתכן ושנוכל ללמוד ולהבחין בין המינים גם בשדה. מאמרם של Karin Tamar, Jiří Šmíd, Bayram Göçmen, Shai Meiri, Salvador Carranza זמין בקישור הבא.

שחור ראש melanocephalus  Rhynchocalamus
שחור ראש melanocephalus  Rhynchocalamus   מאזור הגלבוע  © עמיחי וסרמן

בינתיים, כל התצפיות בנחש שחור ראש במן השדה, מסווגות תחת melanocephalus Rhynchocalamus. כאשר יהיה בידינו מידע לגבי הבחנה בין המינים החדשים בשדה (בהנחה שהזיהוי אפשרי בתצפית בנחש פעיל), נפרסם זאת כאן.

חרדון מדבר (Trapelus pallidus) - במהלך השנה נאסף מידע המחזק את ההשערות שהועלו כאן במהלך השנתיים הקודמות, לגבי נסיגת המין מאתרים אחדים בצפון הנגב. הדבר כלל לא מפתיע, שכן השטחים המדוברים השתנו ללא היכר במהלך השנים האחרונות.

חרדון מדבר, Trapelus pallidus
חרדון מדבר, Trapelus pallidus. נחל חיון, 20/01/2016.    © נועם גבעון

פרפרים
תצפיות פרפרים מעטות מדווחות למערכת, רובן קשורות בבקשות עזרה בזיהוי. בבקשה לשים לב כי תצפיות לא מתווספות למפה אלא באמצעות דיווח בעזרת הטופס. בתצלום המצורף נראית הספרית הדוחן, אשר תועדה באזור שדה נחמיה במהלך הסתיו.
 

הספרית הדוחן Pelopidas thrax
הספרית הדוחן Pelopidas thrax. צולמה בעמק החולה, 10/2016   ©מן השדה

שפיראים
תצפיות מעטות בלבד נקלטו במערכת במהלך השנה, אנו שבים ומזכירים:
על מנת שדיווח יתווסף למערכת, יש להשתמש בטופס הדיווח - זוהי הדרך היחידה להבטיח כי הדיווח עובר את תהליכי הסיווג והבקרה הנדרשים.

שפירית  Epallage fatime.
שפירית  Epallage fatime. אזור קרית שמונה, 25/03/2016. © מן השדה

סקירות תקופתיות של דיווחי תצפיות אשר נקלטו במערכת, זמינות במדור "רשימות".

בשנה הבאה
מעט לגבי המתוכנן לשנת 2017:
תצפיות טורפים - התקבלו במהלך השנה דיווחים מעניינים בטורפים נדירים אשר שנים רבות לא זכינו לצפות בהם, ואף לא לראות תיעוד שלהם. אנחנו מקווים להתחיל בקרוב מיזם שמטרתו להבהיר את מצבם בארץ. לצורך זה, ייעשה שימוש באמצעי ניטור מתקדמים ולשם כך בכוונתנו לגייס תקציב.
שִמעוּנה - הכוונה להשתמש בטלפונים ניידים כאמצעי הקלטה נמצאה מוגבלת, בעיקר בשל מגבלות טכניות הקשורות בקולות אולטראסונים, אשר היו המטרה המקורית לשמה התחלנו בהקמת הספריה. עם זאת, גלאי עטלפים FD ו-TE הפכו בשנה האחרונה לזמינים עוד יותר ולכן נוכל להמשיך ולהעשיר את המערכת בהקלטות שמע. שני הגלאים החדשים מסדרת x01 אשר הוצגו לאחרונה מאפשרים חיווי וויזואלי של "תדירות השיא", ולכן הם לא רק אמצעי לגילוי וזיהוי עטלפים אלא גם כלי מעולה לשיפור מיומנויות המשתמש בתצפית בשדה. הוחלט להמתין עם הפצת גלאים אלו עד להשלמת כתיבת מדריכים בעברית. מי שבכל זאת מעוניין לרכוש את אחד משני דגמי ה-x01, מוזמן ליצור קשר. מחירו של CDB301 הוא כ-1000 ש"ח, סכום שעד לאחרונה לא היה ניתן באמצעותו גלאי מסוג זה.

תמונה: מסכי תצוגה בגלאי CDB401 R4: חיווי תדירות השיא (C)


תמונה: גלאי עטלפים CD301 R4

עטלפים
בשנה הבאה אנחנו מצפים שבעזרת משתמשים פעילים, המערכת תניב תוצאות רבות. בין היתר, אנחנו מקווים לברר מידע באשר להופעתו של האשמן הגדול (Taphozous nudiventris) באתרים בהם אותר בשנת 2016.
 

אשמן גדול, Taphozous nudiventris
אשמן גדולTaphozous nudiventris.  מבין הגדולים שבעטלפי האזור  © Yuval Shtalhaim

נסיים את הסקירה בקריאה להצטרף למיזם האשפים -
אין צורך בגלאי, אף לא ברישום למערכת מן השדה: הצטרפו אלינו, כולם מוזמנים!

Section: 
Section5