פתן שחור

לאחרונה עודכנו במערכת דיווחי תצפיות בפתן שחור (Walterinnesia aegyptia), בהם אחד מצולם מאזור שיבטה (תצלום מצורף). פתן הוא הנציג היחיד של משפחת הפתניים (Elapidae) בישראל. זהו נחש מרתק ויוצא דופן בקרב זוחלי המדבר.
מי שצופה בזוחלים במדבר מורגל בבעלי חיים קטנים למדי, המקיימים אורח חיים מסתורי: הם מסתתרים היטב, ולעתים קרובות פעילותם מוגבלת לשעות מסויימות. גם כאשר הם מתגלים, הם נמלטים במהירות או קופאים במקומם, אז קשה להבחין בהם בשל יכולות ההסוואה הגבוהות שלהם. מבין ההתאמות לתנאי המדבר הקשים המזוהות אצל נחשים מדבריים נציין רק את השימוש בחיכוך קשקשקי הגוף זה כנגד זה ליצירת קול, אשר ייעודו המקובל בקרב אקולוגים הינו אזהרה, וכן את הזחילה הלוליינית - צורת התקדמות המאפשרת לנחש לנוע במהירות על פני קרקע חולית, כשגופו מורם לפרקים מעל פני הקרקע החמה.


פתן שחור, Walterinnesia aegyptia. אזור ערד, 17/10/2015.  © משה קלוקובסקי

אל מול העכן המהתל על פני החול הלוהט, האפעה המוסווה בצורה מושלמת בקרקע המדברית ויתר נחשי המדבר המסתוריים, בולט הפתן השחור כמי שקורא תיגר על הנלמד בקורס אקולוגיה. מדובר בנחש גדול, כבד ומגושם. בעוד שעמיתיו במדבר ממעטים בנשיפות מטעמי חיסכון בנוזלים, הפתן נושף בכבדות כאשר הוא מתגלה. אם לא די בכך, הוא בוחר לנוע על גבי קרקעות בהירות למדי ובולט ממרחק. המין אף נצפה לעתים בשטחי חולות, ואת עקבותיו בדיונות ניתן לזהות בקלות רבה: להבדיל מקרוביו המותירים אחריהם עקבות עדינות וסימטריות, המעידות כי בעליהן מכירים היטב את השטח, עקבות הפתן מלמדות כי הוא כלל אינו מיומן בתנועה על גבי חול, ומתקשה להתקדם ביעילות. הפתן הוא נחש ארסי ומסוכן לאדם.

אם כך, מה סודו של הפתן? כיצד הוא שורד במדבר, אם לכאורה הוא חסר את שלל ההתאמות המוכרות לנו לתנאי היובש הקשים?


ביבליוגרפיה
ארבל, אברהם (1984) אנציקלופדיה החי והצומח של ארץ ישראל. כרך זוחלים ודו חיים. משרד הביטחון - ההוצאה לאור, החברה להגנת הטבע.
אמתי, פ. ובוסקילה, ע. (2001) מדריך לזוחלים ודוחיים בישראל, הוצאת כתר.
ורנר, יהודה ל. (1995) מדריך לזוחלי ארצנו. הוצאת יפה נוף, רשות שמורות הטבע